Swefilmer stänger

swefilmer1

De flesta av oss har nog inte missat dagens nyhet om att en av Sveriges största webbsajter, Swefilmer stänger ned. I ett Youtube klipp som en av administratörerna lagt upp berättar han vad som hänt. Jag har nog sett  ett tiotal filmer via Swefilmer, och eftersom jag bor utomlands så var det extra trevligt att äntligen få se svensktextade filmer. Trots att tjänsten har fungerat bra, så föredrar jag att betala för att se filmer, och musik. För mig känns det inte helt rätt att titta eller lyssna på något helt gratis, när man vet att personen bakom  lagt när stora mängder tid och pengar. Jag vill betala, men frågan är hur mycket..

Nu när jag sagt vad jag tycker, så vill jag istället diskutera något annat angående Swefilmer. Ingen av oss har väl gått miste om annonserna på Swefilmer. Så fort man klickar på en knapp så poppar du upp annonser till höger och vänster. Jag förstår att Swefilmer är tvungna att tjäna pengar på något sätt, för att hålla igång sajten, men frågan är vem är det som levererar dessa annonser. Jag har många års erfarenhet av marknadsföring på internet, och jag vet att för många annonsörer är det viktigt att deras ads inte visas på olagliga streamings/torrent sajter. Naturligtvis finns det företag som verkligen struntar i det, och lyckas tjäna enorma summor på sajter som Swefilmer.

På Swefilmers hemsida, kan man se en logga  till ett företag som heter MariMedia. Jag vet inte om ni i Sverige ser samma logga, men att just MariMedia stoltserar med en logga på Swefilmers hemsida , gör att hela Swefilmers stängning är ganska så orättvis.

MariMedia är ett sk. adnetwork, där annonsörer och webbsajtägare möts. MariMedias teknik gör det helt enkelt möjligt för webmasters som har sajter med mycket trafik att tjäna pengar på annonser.  Enligt Aftonbladet så står Swefilmer och Dreamfilmer för 25% av allt TV-tittande i Sverige, då kan ni själv tänka er hur mycket trafik Swefilmer har.

Missförstå mig inte, att  annons-nätverk tjänar en viss procent på dessa annonser som visas på streaming sajter är bra, deras tjänster och teknik gör det möjligt för sajtägare att fortsätta jobba och förbättra sina produkter med hjälp av de pengar som de drar in via annonsnätverket.

Men frågan är vilket företag det är, och  i detta fall så är det ett börsnoterat företag på Londons AIM börsmarknad. Du har med andra ord ett börsnoterat företag som hjälper webmasters och annonsörer att tjäna pengar på en enligt Sverige illegal streamingsajt. Vem som helst, du eller jag, kan alltså investera, köpa aktier i bolag  som öppet tjänar pengar på illegala streamingsajter, medans Ola Johansson sitter häktad i 90  timmar och med en rättegång som väntar.

Är det bara jag som ser detta som ett problem?

Be the first to comment on "Swefilmer stänger"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*